POPIS
Odrůda japonské třešně Sakura Oshima je pěstována na jediné čajové plantáži na světě, v prefektuře Shizuoka, nedaleko hory Fuji. Listy tohoto stromu jsou ručně sbírány a zpracovávány stylem čajovný, obdobě jako oolongy.
Ve výsledku lze z lístků připravit vícenálevový horký nápoj, jež lahodí ústúm. Chuť připomíná zelený čaj, ale jsou zde výrazné květinové chuťové tóny.
Jelikož se nejedná o listy čajovníku, neobsahují tein a nápoj tudíž není povzbudivý, je tak vhodný k udržování pitného režimu, ve večerních hodinách, v těhotenství, atp.
Sypaný "čaj" ve variantách "zlomková" nebo "celolistá".
DOPORUČENÁ PŘÍPRAVA
Jako u každého čaje neexistuje nic jako "správný" postup přípravy. Navážka čaje, teplota vody, i doba luhování je odvislá od chutí daného pijana, i jeho aktuální nálady. Dovolíme si však nabídnout několik variant z našich skromných zkušeností:
3-4 nálevy po 0,5l
- navážka: 6-7g
- teplota: 80°C
- luhování: 3min - 3min - 4min - 10min (případně už 3. nálev 10min, pokud nechcete zkoušet 3.)
Gaiwan/Mini-japan po cca 1,5dcl
- navážka: 3-4g
- teplota: 80°C
- luhování: 3min - 3min - ... (další nálevy dle chuti prodlužovat)
1 nálev 0,5l
- navážka: 3g
- teplota: 80°C
- luhování: 5 až 10min
Věříme, že Vám tyto návrhy budou ku pomoci do začátků Vašich čajových experimentů s touto specialitou a časem si sami najdete svůj oblíbený postup <3
Příprava je zcela totožná u obou typů Sakurabacha (zlomková i celolistá). Rozdíl je jen ve zpracování lístků. U zlomkové varianty je třeba používat podstatně jemnější sítko.